Vage aanhoudende lichamelijke en psychische klachten
Een aantal maanden geleden belde Marrit mij op. Een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen. Op dat moment zes maanden uit het werk, doordat het niet meer ging. Of ik haar kon helpen, want in de reguliere zorg konden ze geen aandoening vinden en liep ze vast. Haar klachten waren o.a. dichte oren, wazig zien, hoofdpijn, uitgeput, maagpijnen, krampen in de darmen, gewichtsverlies, slapeloosheid, gespannen, hartkloppingen, onrustig, geen eetlust en concentratie problemen. Via de huisarts was ze eerder al doorgestuurd naar de KNO-arts, opticien, neuroloog, internist, diëtist en Ggz. Verschillende onderzoeken als bloedonderzoek, bloeddruk, urine, ct.-scans, allerhande testen, medicatie en allemaal zonder eenduidig resultaat.
De SOLK – Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Er is hier sprake van als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart (Bron: https://richtlijnen.nhg.org).
Samen met Marrit afgesproken dat ze gerust een sessie mag gaan proberen om te ervaren of massagetherapie bij haar past en hoe het voor haar voelt. Een week later zag ik een lieve, iets schuchtere, voorover gebogen en gespannen jonge vrouw mijn praktijk binnen komen. Tijdens het opstart gesprek werd al snel duidelijk dat ze was verzand in de reguliere zorg, zonder enige twijfel met de aller beste bedoelingen van de betrokken professionals. Terwijl ik naar haar verhaal luisterende zag ik Marrit een aantal keer diep zuchten en kon ze zich wat ontspannen en kwamen de tranen.
Massagetherapie raakt iemand aan en dan gaat het niet altijd om de fysieke aanraking. Met aandacht luisteren en vragen stellen is een aanraking, waarin de ander gezien en gehoord wordt. Via aanraking met aandacht én de fysieke aanraking krijgen weggestopte gevoelens en emoties wat ruimte en worden ze voelbaar.
Eenmaal op de massagetafel met mijn handen aanwezig en kalm op haar onrustige lichaam kreeg een ander verdriet voorzichtig wat ruimte. Dit ging niet zozeer meer over de afgelopen zes maanden, maar juist over het verlies van vaders – voor haar kinderen, haarzelf en voor de vrouwen voor haar. Over het verlies van vertrouwen in zichzelf, in anderen en in het leven. Over het verstoppen en wegstoppen en diep verdriet voor alle vrouwen in de familielijn generaties voor haar. Vier generaties voor Marrit allemaal moeders mét kinderen en zonder echtgenoten. Bij Marrit heeft dit ervoor gezorgd dat ze een systeem heeft ontwikkeld met veel controle met als onderliggende kern-emotie angst.
Vanuit angst kunnen mensen verschillende systemen ontwikkelen. Zoals dat bij Marrit controle is, maar ook alsmaar iedereen willen helpen (pleasen), moeite hebben met spreken of woorden vinden, lastige situaties ontwijken of juist er overmatig vol in gaan en ga zo maar door. Het systeem wat iemand heeft ontwikkeld past bij het familiesysteem, karakter en cultuur waar iemand in opgroeit. Meestal passend bij de onbewuste reactie vanuit vechten, vluchten of bevriezen. Het is ook niet zo dat we alleen maar een vecht modus hebben of alleen maar een vlucht modus. Situatie en omstandigheden kunnen verschillend zijn en zorgen ervoor in welke modus we schieten.
Voor Marrit is de kern emotie “angst, het systeem “controle” en de onbewuste modus “bevriezen”. De te doorlopen emoties en inzichten vragen tijd om verwerkt te worden. Dit is een zeer persoonlijk en individueel proces.
Marrit is nu zes sessies verder en heeft ondertussen met haar moeder gesprokken over het verleden. Haar moeder kon veel vertellen over de overgrootmoeder en haar oma. Vrouwen zonder echtgenoten door ziekte, zelfdoding, bewust gekozen of door een scheiding. Familie geschiedenis zegt veel meer over wie we zijn en waar we vandaan komen. Mocht je in de gelegenheid zijn dan zou ik je adviseren dit gesprek met je ouders en/of grootouders aan te gaan. Wie weet vallen er dingen op zijn plek.
Marrit heeft haar fysiek lichaam weer mogen ervaren en o.a. de signalen van “ho maar het is even genoeg zo” kunnen ervaren. De volgende stap is voelen wat iets met je doet en welke emoties kom je hierin tegen. Zo leer je te luisteren naar je lichaam en bewust te worden van de wat diepere lagen in jezelf. De kern-emotie “angst” vraagt tijd en mag benadert worden via andere wegen, zoals vertrouwen, grenzen stellen en ontdekken welke rol ze aanneemt als ze tegenslagen ervaart in het leven.
Massagetherapie is naast reguliere hulp een waardevolle aanvulling in iemand zijn bewustwordingsproces. Je lichaam voelen en ervaren wat situaties en omstandigheden met je gedaan hebben en nog steeds doen, maken ons bewuster. Als je bewuster bent ben je beter in staat om in het hier en nu te zijn en keuzes te maken.
Nieuwsgierig wat massagetherapie voor jou kan doen of ben je een professional en zie je een cliënt voor ogen die hier baadt bij zou kunnen hebben? Mail of bel mij gerust voor een persoonlijk en informeel gesprek.
De kracht van bewustwording
Mijn warme, liefdevolle dankbaarheid gaat uit naar Marrit (fictief) dat ik een deel van haar levensverhaal mag delen met jullie, zodat we samen een hand mogen uitsteken naar de ander.